Plantarium speelt in op duurzame toekomst

24-06-2014

In een speciale retailopstelling is te zien welke rol duurzaamheid in de toekomst gaat spelen bij de verkoop van tuinplanten.

Duurzaamheid is een actueel thema. Ook in de boomkwekerij. In de sector spelen er tal van initiatieven om de teelt van planten te verduurzamen. Dat varieert van ‘Schoon water-projecten’ tot volledig biologische teelten en alles daar tussen in.

Duurzame tuin
Het duurzaamheidsplein op Plantarium 2014 legt de verbinding tussen dit actueel maatschappelijk thema en de boomkwekerijsector. Het duurzaamheidsplein bestaat uit twee onderdelen. Een deel is de duurzame tuin van Sjaak Willemstein Hoveniers uit Waddinxveen. Dit bedrijf is in 2013 uitgeroepen tot meest duurzame hovenier van Nederland. Willemstein laat zien dat het afval van de een de grondstof voor de ander kan zijn.

Het duurzame tuincentrum
Pal grenzend aan deze duurzame tuin, wordt een voorbeeld van het duurzame tuincentrum gepresenteerd. In een speciale opstelling worden duurzaam geteelde planten gepresenteerd. In deze opstelling is veel ruimte voor communicatie rondom de plant en haar duurzaamheid. Zo kan de consument via scancodes en het ‘activeren’ van planten op social media en internet achterhalen hoe de plant is gekweekt. Er wordt duidelijk welke kwekerij achter de plant zit, hoe die omgaat met bijvoorbeeld water, gewasbescherming, bemesting, haar personeel en andere onderwerpen rondom duurzaam ondernemen.

Om ook de consument ‘duurzaam’ te laten genieten van de plant, krijgt deze na het ‘activeren’ van de plant allerlei tips en trucs over de verzorging en mogelijkheden.

Op woensdag 27 augustus is Lodewijk Hoekstra, presentator van Eigen Huis & Tuin en mede-oprichter van de duurzaamheidsbeweging NL Greenlabel op het duurzaamheidsplein aanwezig. Hij zal hier zijn visie op het duurzame tuincentrum met een ieder delen. NL Greenlabel is via het project ‘Verduurzaming Groene Keten’ mede aanstichter van het duurzame tuincentrum.

Plantarium 2014 wordt gehouden van 27-30 augustus 2014 in het Plantariumgebouw op het International Trade Centre Boskoop-Hazerswoude. Kijk voor meer informatie op de vernieuwde website: www.plantarium.nl.

Deel deze pagina: