Plantarium 2013 trekt record aantal buitenlands vakbezoek

28-08-2013

Opvallend is dat het buitenlandse vakbezoek uit alle werelddelen komt. In totaal zijn er 48 landen geregistreerd. Na Duitsland, België en Frankrijk volgt op de 4e plaats United Kingdom (9%), 5e plaats Italië (8%), 6e plaats Denemarken (5%), Verenigde Staten en Polen (alles 5%). Tel je alle Scandinavische landen bij elkaar, dan zijn zij goed voor 7%. Voor Oost-Europa is dat zelfs 10%.

Najaarsverkoop
Dit jaar bood de beurs een groot aanbod aan nieuwigheden. Met een aantal van 106 gekeurde planten was ook dit een record. Om de najaarsverkoop een impuls te geven werd op diverse plekken op de beurs getoond wat er allemaal mogelijk is met planten in het najaar. De prachtige seizoenstuin toonde voorbeeldborders die vol stonden met planten die in het najaar actueel zijn. In het Tuin Theater werden, bijna doorlopend, lezingen, shows en demonstraties gegeven, allen ter inspiratie van de najaarsverkoop. Voorzitter Jan Willem Griep kijkt tevreden terug op de beurs en geeft aan dat hij hoopt dat, zoals hij ook al in zijn openingswoord aangaf, de sector nu zelf aan de slag gaat om van het najaar een succesvol verkoopmoment te maken.

Type bedrijf
Uit de analyse van het vakbezoek kwam verder naar voren dat Plantarium 2013 met name wordt bezocht door eigenaren van bedrijven (48%), gevolgd door medewerkers (40%) en inkopers (12%). Bij de uitsplitsing naar type bedrijf kwam het volgende beeld naar voren:

Percentage

 

Kweker/producent   

30%

Liefhebber

6%

Handelaar

17%

Tuincentrum/retail

29%

Student

1%

Toeleverancier

13.5%

Hovenier

3.5%

Totaal aantal bezoekers
Het totale aantal bezoekers van Plantarium 2013 bedraagt 16.630 tegenover 17.360 vorig jaar. 87 procent van de vakbezoekers geeft aan Plantarium al eens eerder te hebben bezocht.
De daling in het totale bezoekersaantal komt voor rekening van de tuinliefhebbers en consumenten. Hoewel er zaterdag een enorme toeloop bezoekers is geweest, daalde het niet-commercieel vakbezoek met 14%.

Plantarium 2014 wordt gehouden van 27 t/m 30 augustus 2014 in het Plantarium gebouw op het International Trade Centre Boskoop-Hazerswoude. Voor nadere informatie: www.plantarium.nl of via mail of telefoon: info@plantarium.nl en 0172 235400.

Deel deze pagina: