Green Fits All: groen en duurzaamheid onafscheidelijk duo

29-07-2019

Groen en duurzaamheid zijn onafscheidelijk van elkaar. Plantarium deelnemer Boomkwekerij Out is al jaren bezig met duurzaamheid en is zelfs één van de eerste boomkwekerijen die gestart is met biologische bestrijding. Bovendien draagt het brede sortiment heesters bij aan een goede biodiversiteit in de tuin.

Breed sortiment
Boomkwekerij Out staat bekend om een breed sortiment visueel aantrekkelijke heesters zoals Acer, Buddleja, Gaultheria, Hebe Addenda®, Hypericum, Magnolia, Salix, Vaccinium en diverse andere gewassen. Van OUT’s her is Boomkwekerij Out al bezig met duurzaam telen. Zo trekt bijvoorbeeld de Buddleja veel vlinders en bijen aan. Tevens is de Buddleja een gewas dat aantoonbaar fijnstof uit de lucht filtert. Deze plant mag dus niet ontbreken in de tuin, patio of border.Trend: duurzaamheid
Momenteel is duurzaamheid dé trend. Echter is Boomkwekerij Out er al jaren mee bezig. Circa 15 jaar geleden is de kwekerij als één van de eersten gestart met biologische bestrijding en inzet van roofmijten tegen spint. Dit wordt zowel binnen als buiten gedaan. Hierdoor is het niet nodig om te spuiten tegen schadelijke beestjes. In 2009 heeft de kwekerij de ‘Studieclub Innovatie Prijs in Boskoop’ gewonnen vanwege hun innovatieve en duurzame aanpak.

Inzet natuurlijke vijanden
Veel middelen zoals neonicotinoïden, imidalcloprid, thiamethoxam en clothianidine staan negatief in het nieuws, omdat deze schadelijk zouden zijn voor bijen. Boomkwekerij Out gebruikt deze middelen al jaren niet meer. Als er bestrijding nodig is, kiezen zij altijd voor middelen die zo veilig mogelijk zijn voor de bijen, vlinders en natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes, gaasvliegen en sluipwespen. Dit helpt om plagen onder controle te houden. Op de kwekerij zijn er ook een drietal bijenvolken die ingezet worden als natuurlijke vijanden en voor bestuiving.Plantenversterkers maken plant weerbaar
Op de kwekerij wordt geprobeerd om schimmels ook zo veel mogelijk biologisch te bestrijden. Er wordt gewerkt met waarschuwingsmodellen en er worden plantenversterkers op de plant gespoten om de plant weerbaarder te maken tegen ziekten en plagen. Alleen als de ziektedruk hoog is, wordt er gebruik gemaakt van gewasbeschermingsmiddelen om te voorkomen dat de planten worden aangetast. ‘Wij willen op een duurzame manier mooie planten kweken die er perfect uitzien. Hiervoor is soms gewasbescherming nodig, maar het liefst zo min mogelijk.’.

‘Wij zeggen niet alleen dat wij duurzaam bezig zijn, dat wordt ook aantoonbaar gemaakt en gewaarborgd door MPS en Global GAP.’. Dit zijn onafhankelijke certificeringsinstellingen binnen de sierteeltsector.

Deel deze pagina: