Beste Noviteit Plantarium 2017: Hydrangea macrophylla 'Jong 01' (Lady Mata Hari)

23-08-2017


“Binnen het enorme sortiment Hydrangea macrophylla is het moeilijk te vernieuwen”, aldus de jury. “Het unieke in deze plant is de verschillende stadia van de afzonderlijke bloemen; donker gekleurde en lichtere bloemen in één bol. Daarbij zijn de planten stevig en compact, hebben ze sterke bloemen en is de plant ook goed te "blauwen". De plant is veelzijdig in gebruik en heeft een prima presentatie.”

Drie keer goud
Buiten de beste noviteit werden nog twee andere planten door de jury met goud bekroond. Clematis 'Zo09113' (Pernille) ingezonden door Clematiskwekerij J. van Zoes uit Boskoop en Diervilla splendens 'El Madrigal' (Diva) van Van Vliet New Plants uit Stroe kregen een gouden medaille. De jury kende voorts zeven zilveren en veertien bronzen medailles toe.

69 planten gekeurd
Bij de 35e editie van Plantarium waren er 97 planten ingeschreven voor de noviteitenkeuring. Hiervan zijn er uiteindelijk 69 gekeurd. Een mooi aantal, aldus de jury. Helaas waren een aantal deelnemers door onverwachte omstandigheden gedwongen om hun inzending terug te trekken. De jurering van de noviteiten wordt gedaan door een deskundige keuringscommissie van de Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen.

De beste noviteit van Plantarium krijgt na afloop van de beurs een plekje op de Sortimentstuin Harry van de Laar in Boskoop. In een speciaal Plantarium vak staan hier de Beste noviteiten van afgelopen jaren geplant. De planten kunnen hier rekening op belangstelling van het publiek. Daarnaast kan worden bekeken hoe de plant presteert qua sier- en gebruikswaarde als hij staat geplant in de volle grond. Ook wordt de beste noviteit van 4 t/m 6 oktober tentoongesteld op de vakbeurs GrootGroenPlus in Zundert en op het Italiaanse evenement Orticolario, dat van 29 september t/m 1 oktober plaats vindt in het Villa Erba Park aan het Comomeer. Een unieke uitwisseling waarmee de beste noviteit breed onder de aandacht wordt gebracht.

De 35e editie van Plantarium wordt gehouden van 23 t/m 26 augustus 2017 in het Plantariumgebouw op het International Trade Centre Boskoop-Hazerswoude. Meer informatie is te vinden op www.plantarium.nl.

Deel deze pagina: