Aandacht voor plantenpaspoort op Plantarium 2019

22-05-2019

Tijdens Plantarium 2019 besteedt Naktuinbouw aandacht aan het nieuwe plantenpaspoort. Medewerkers van de stichting staan tijdens het event klaar om vragen over het paspoort te beantwoorden. Per 14 december 2019 krijgen kwekers te maken met de nieuwe EU-Plantgezondheidsverordening. Deze zorgt ervoor dat het plantenpaspoort makkelijker herkenbaar is en dat bij besmettingen de mogelijke bron gemakkelijker te traceren is.Plantenpaspoort krijgt nieuw gezicht
Vooruitlopend op Plantarium, hierbij alvast een stappenplan om u voor te bereiden op het gebruik van het nieuwe plantenpaspoort:

1. Wat teel ik?
De plantenpaspoortplicht breidt uit naar alle 'voor opplant bestemde planten'. Alles wat we nu teeltmateriaal noemen valt daaronder, maar ook alle eindproducten van bijvoorbeeld pot-, perk- en kuipplanten. Check of uw teelten onder deze definitie vallen want dan zijn ze dus vanaf 14 december 2019 plantenpaspoortplichtig.

2. Aan wie lever ik?
Het plantenpaspoort moet u per kleinste handelseenheid aanbrengen. Aan wie u uw producten afzet is dus van belang bij het maken van de keuze over het bevestigen van het plantenpaspoort. Zoek contact met uw afnemers en bepaal samen een gewenste optie.

3. Hoe moet het plantenpaspoort eruit zien?
Het nieuwe plantenpaspoort moet voldoen aan vormvoorschriften. De informatie moet zichtbaar zijn, met het blote oog leesbaar, geplaatst in rechthoekige of vierkante vorm, gescheiden van andere aanduidingen en afbeeldingen.

4. Wanneer mag ik dagelijks zelf plantenpaspoorten bevestigen?
Als u geregistreerd bent, kan Naktuinbouw u hiervoor autoriseren. Vul het formulier Bedrijfsautorisatie plantenpaspoort 'autorisatie' digitaal in en stuur het Naktuinbouw per e-mail toe.

5. Ik gebruik het leveranciersdocument als plantenpaspoort, mag dat straks nog?
Alle informatiedragers waarop u plantenpaspoortgegevens gebruikt, moet u aanpassen. Gebruikt u het leveranciersdocument als plantenpaspoort, dan mag dat onder bepaalde voorwaarden.

Bekijk voor meer informatie de lijst met vragen en antwoorden op de website van Naktuinbouw.

Deel deze pagina: